Η ανθρωπότητα να προετοιμαστεί για μια συνάντηση με εξωγήινους

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 | 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


Η ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών (που δεν θα έχουν κατ' ανάγκη φιλικές προθέσεις) είναι μια πιθανότητα, που φαίνεται όλο και... πιο πιθανή, για αυτό το λόγο οι κυβερνήσεις του πλανήτη μας, υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ, θα έπρεπε να χαράξουν συντονισμένα σχέδια για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η ανθρωπότητα σε περίπτωση που η μέχρι πρόσφατα αδιανόητη συνάντηση τελικά γίνει πραγματικότητα.

Αυτό υποστηρίζουν έγκριτοι επιστήμονες στο τελευταίο τεύχος, αφιερωμένο αποκλειστικά στους εξωγήινους, της επιστημονικής επιθεώρησης "Philosophical Transactions" της αξιοσέβαστης Βασιλικής Εταιρίας, της ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας.

Οι επιστήμονες προτείνουν, μεταξύ άλλων, μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει την ευθύνη για τις εξωγήινες υποθέσεις και να καταλήξει σε ένα ενιαίο σχέδιο απάντησης σε περίπτωσης επαφής με έναν εξωγήινο πολιτισμό. Όπως αναφέρουν ο καθηγητής Τζον Ζαρνέκι του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και ο δρ Μάρτιν Ντόμινικ του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους, στο εισαγωγικό σημείωμά τους στο ειδικό τεύχος, το ερώτημα είναι αν η απάντηση στους εξωγήινους θα δοθεί με υπεύθυνο τρόπο και με τις κατάλληλες συμβουλές από ειδικούς και επιστήμονες ή αν θα επικρατήσουν ειδικά συμφέροντα εξουσίας και ο οπορτουνισμός.

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τις εφημερίδες "Γκάρντιαν" και "Ντέιλι Μέιλ", οι επιστήμονες εισηγούνται να δημιουργηθεί έγκαιρα το αναγκαίο πλαίσιο συντονισμού μέσα από μια παγκόσμια συνεννόηση, υπό την ηγεσία ενός νόμιμου διεθνούς πολιτικού οργανισμού, όπως ο ΟΗΕ.

Ήδη ο ΟΗΕ διαθέτει το πρόπλασμα ενός τέτοιου πλαισίου-φόρουμ. Πρόκειται για την Επιτροπή Ειρηνικών Χρήσεων του Εξωτερικού Διαστήματος (Copuos), η οποία, κατά τους βρετανούς επιστήμονες, θα πρέπει πλέον να συμπεριλάβει στην "ατζέντα" της τις εξωγήινες υποθέσεις και να δημιουργήσει δομές παρόμοιες με αυτές που ήδη υπάρχουν για την αντιμετώπιση ουράνιων απειλών, όπως οι αστεροειδείς, οι οποίοι μπορεί να προσκρούσουν στον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον άκρως επιφυλακτικό καθηγητή εξελικτικής παλαιοβιολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Σίμον Κόνγουεϊ Μόρις, όποιοι χαράξουν σχέδια για μια πιθανή επαφή με εξωγήινους θα έπρεπε να προετοιμαστούν για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Είναι πιθανό, όπως γράφει, η ζωή στους εξωγήινους κόσμους να εξελίχτηκε με δαρβινικό τρόπο, πράγμα που -αν έχει συμβεί- θα σημαίνει ότι η εξωγήινη ζωή θα έχει πολλές ομοιότητες με τη γήινη, ειδικά αν προέρχεται από κόσμους που μοιάζουν με το δικό μας, όπου υπάρχουν παρόμοια βιολογικά μόρια. 


Αυτό, όμως, επίσης σημαίνει ότι μπορεί οι νοήμονες εξωγήινοι να έχουν ανάλογες τάσεις για βία και εκμετάλλευση με εμάς. Πάντως -ευτυχώς- ο Μόρις εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξωγήινης νοήμονος ζωής είναι μικρές. Αν η εξέλιξη είναι ίδια σε όλο το σύμπαν, όπως γράφει, είναι αδιανόητο να μην έχουν ακόμα φτάσει στη Γη εκπρόσωποι πανάρχαιων πολιτισμών από άλλα μέρη του σύμπαντος.

Στο ίδιο αφιέρωμα, θεολόγοι εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες θρησκείες δεν θα καταρρεύσουν -όπως υπήρχε παλαιότερα ο φόβος- από μια επαφή με εξωγήινους και η προσωπική πίστη των περισσοτέρων ανθρώπων στις μεγάλες θρησκείες δεν θα διασαλευτεί. Απλώς, σύμφωνα με τον Τεντ Πίτερς, καθηγητή συστηματικής θεολογίας στο λουθηρανικό σεμινάριο της Καλιφόρνιας (ο οποίος έκανε σχετική έρευνα σε 1.300 άτομα διαφόρων δογμάτων σε όλο τον κόσμο), "οι παραδοσιακοί θεολόγοι θα πρέπει να γίνουν πλέον αστροθεολόγοι", ώστε να διευρύνουν την προοπτική τους για τα δημιουργήματα του Θεού.

Από την άλλη, επιστήμονες, όπως ο ψυχολόγος Άλμπερτ Χάρισον, εκτιμούν (ίσως κάπως υπεραισιόδοξα...) ότι η εμφάνιση ιπτάμενων δίσκων πάνω από τις μεγάλες πόλεις της Γης, κάτι που οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχουν ήδη δείξει κατ' επανάληψη, δεν θα σκορπίσει πανικό στα πλήθη. Σύμφωνα με τον Χάρισον, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια εξοικειωθεί με την ιδέα των εξωγήινων και δεν θα τρομοκρατούνταν, αν τους έβλεπαν με τα ίδια τα μάτια τους. Όπως είπε, σήμερα, είναι απίθανο να υπάρξει "εκτεταμένος ψυχολογικός αποσυντονισμός και κατάρρευση" της ανθρωπότητας.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό είναι μάλιστα πεπεισμένο ότι εξωγήινα διαστημόπλοια έχουν ήδη επισκεφτεί τον πλανήτη μας.
=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο

Η επανάσταση του Κεμάλ μέσω του περάσματος του χρόνου αποδεικνύεται τελικά ότι είναι το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας. Λειτουργώντας επίσημα μέσα στο πλαίσιο της απόρριψης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία θεμελιώθηκε δομικά πάνω στη γενοκτονία, η οποία ήταν για εκείνη το προαπαιτούμενο για την εξέλιξή της. Το πρόβλημα είναι ότι εξ αρχής εξαρτάται από τη γενοκτονία και η αναγνώριση της τελευταίας είναι μια δομική απόρριψη των θεμελίων της Τουρκίας, δηλαδή της συμβολής του Κεμάλ. Και κάθε νέα αναγνώριση είναι ένα πλήγμα στη δομή της. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει λύση για την Τουρκία και βρίσκεται, σε μια στρατηγική αδιέξοδο. Στο σκάκι θα λέγαμε ότι η θέση της είναι εκείνη του Zuzwang. Ένας τρόπος επίλυσης είναι η αλλαγή πλαισίου και η καταδίκη του Κεμάλ, ο οποίος μπορεί να προστεθεί ως ένα λάθος στην εξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η προσπάθεια είναι το νεοοθωμανικό δόγμα στην ουσία του, δίχως βέβαια να υπάρξει μια ανάδειξη του θέματος από την ηγεσία. Αυτή όμως η προσέγγιση επιστρέφει το λαό σε μια μουσουλμανική τάση, όπου το ισλαμικό κίνημα είναι φυσιολογικό, ακόμα και αν δεν απαντά σε ορθολογικά κριτήρια για την Τουρκία, η οποία σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρχει πια. Αυτή η αλλαγή όμως έχει επιπτώσεις σε σχέση με κράτη που ανήκουν στο πλαίσιο του ιουδαίου-χριστιανισμού. Διότι πλέον οι παλαιότερες συμμαχίες δεν έχουν πια νόημα αφού το θρησκευτικό στοιχείο επανέρχεται και μαζί το ιστορικό του πλαίσιο. Η Τουρκία μέσω του νεοοθωμανικού πλαισίου για να πρωτοστατεί και να αποτελεί μια από τις αιχμές των δοράτων πρέπει ν' ακολουθήσει μια γενικότερη τάση, η οποία υπάρχει εδώ και αιώνες. Αυτή η γενικότερη αντιπαράθεση έχει τις ρίζες της στους Αγίους Τόπους και την ιστορία τους. Έτσι για να διορθώσει το στρατηγικό της λάθος η Τουρκία πρέπει να αλλάξει υψηλή στρατηγική και να ενταχθεί σ' ένα πεδίο δράσης που πρώτον την απορρίπτει δομικά, δεύτερον τροποποιεί οριστικά τις συμμαχίες της και την μετατρέπει σε διάδοχο μιας διαχρονικής αντιπαράθεσης. Με την πάροδο του χρόνου, η Ευρώπη έχει αντιληφθεί αυτή τη γενική τάση, η οποία παραμένει διαχρονικά σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, η συνέχεια των τοπικών αντιπαραθέσεων κρύβουν αυτήν την ουσιαστική αλλαγή. Έτσι μόνο οι γεωστρατηγιστές αναδεικνύουν νέα σχέδια πάνω σε παλαιά νοητικά σχήματα, ενώ οι πολιτικοί αναζητούν ακόμα λύσεις μέσω ενός ρεαλισμού που δεν είναι πια πραγματικότητα, διότι το στρατηγικό λάθος έχει βάθος.

Ν. Λυγερός

===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Αυτόν τον άνθρωπο τον κάνατε "άγιο" ,με εκκλησία στο όνομά του και του απονέμεται τιμές . ΕΥΓΕ !

| 1 αναγνώστες άφησαν σχόλιο



Προσέξτε μιά ιστορία ...

Παλαιά Διαθήκη , Δ’ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ , Β’
23 : καὶ ἀνέβη ἐκεῖθεν εἰς Βαιθήλ· καὶ ἀναβαίνοντος αὐτοῦ ἐν τῇ ὁδῷ καὶ παιδάρια μικρὰ ἐξῆλθον ἐκ τῆς πόλεως καὶ κατέπαιζον αὐτοῦ καὶ εἶπον αὐτῷ· ἀνάβαινε, φαλακρέ, ἀνάβαινε.
24 : καὶ ἐξένευσεν ὀπίσω αὐτῶν καὶ εἶδεν αὐτά, καὶ κατηράσατο αὐτοῖς ἐν ὀνόματι Κυρίου· καὶ ἰδοὺ ἐξῆλθον δύο ἄρκοι ἐκ τοῦ δρυμοῦ καὶ ἀνέρρηξαν ἀπ᾿ αὐτῶν τεσσαράκοντα καὶ δύο παῖδας.

Και στα νεοελληνικά :
23 . Ο Ελισαίος ανεχώρησεν από την Ιεριχώ προς την Βαιθήλ. Ενώ δε ανέβαινεν αυτός τον δρόμον του, εβγήκαν μικρά παιδιά από την πόλιν και τον ενέπαιζαν λέγοντα· “ανάβαινε, φαλακρέ, ανάβαινε”.
24 . Εγύρισεν οπίσω προς αυτά ο Ελισαίος, τα είδε και τα κατηράσθη εν ονόματι του Κυρίου· και ιδού εβγήκαν δύο άρκτοι από το δάσος και κατεσπάραξαν τεσσαράκοντα δύο (42) παιδιά από αυτά.



Το καταλάβατε ; Επειδή τον είπαν τα παιδάκια "φαλακρέ" τα καταράστηκε -ως εκπρόσωπος του θεού - και ο θεός εισάκουσε τις κατάρες του και έστειλε δύο αρκούδες και κατασπάραξαν 42 παιδιά !!!
Αναρωτιέται κανείς εύλογα ... ντρεπόταν που ήταν φαλακρός ; Γιατί ; Δεν ήταν "θεού θέλημα" ; Και άντε δεν το ήξερε αυτό ... ο θεός γιατί το έκανε ; Έδωσε βαρύτητα και φταίξιμο στα λόγια μικρών παιδιών , αντί να πετάξει κανέναν κεραυνό στη φαλάκρα του κομπλεξικού Ελισαίου ....

Οι δικαιολογία λοιπόν από φορείς της χριστιανοσύνης κι απ΄την εκκλησία (υποθέτω) είναι πως :
οι νεαροί δεν θανατώθηκαν από τον προφήτη Ελισαίο. Αυτός τους καταράστηκε «εν ονόματι Κυρίου»: ούτε τους σκότωσε με τα χέρια του ούτε ευχήθηκε να τους φάνε αρκούδες. Τι θα πάθαιναν αυτοί μετά την κατάρα του, ούτε το γνώριζε ο Ελισαίος ούτε το προέβλεψε. Δεν είπε π.χ. «είθε να σας φάνε αρκούδες»! Ούτε είπε «είθε να πεθάνετε». Επετράπη από τον Θεό να θανατωθούν από αρκούδες, γιατί στο πρόσωπό του έβριζαν τον ίδιο το Θεό. Διότι, ήξεραν οι νέοι αυτοί ποιος είναι ο Ελισαίος και τι είναι. Δεν τον έβρισαν για πλάκα, όπως θα έβριζαν έναν οποιονδήποτε ζητιάνο ή έναν τυχαίο ανάπηρο. Τον έβρισαν, κοροϊδεύοντας τη φαλάκρα του, επειδή ήταν προφήτης του Θεού.

 Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει η λέξη «κατάρα» για το Χριστιανισμό (διότι όντας αρχαία λέξη, συγχέεται το προχριστιανικό με το χριστιανικό νόημά της). «Κατάρα» σημαίνει την άρση της προστασίας του Θεού από τον «καταραμένο», και την άφεσή του στο έλεος των καταστροφικών (των σατανικών ή των άψυχων στοιχείων της φύσεως) δυνάμεων. Δεν σημαίνει, ότι ο Θεός κάνει κακό σε κάποιον. Σημαίνει ότι τον εγκαταλείπει, αφού αυτός έπαψε να ζει σύμφωνα με το θέλημά του κι έπαψε οριστικά να θέλει να διατηρεί σχέση με το Θεό. Εφόσον, όμως, κάποιος εγκαταλείπεται αυτόνομος, από την πηγή της Ζωής, την ίδια τη Ζωή, το Θεό, τότε πέφτει (εθελούσια, ας μη το ξεχνάμε) στα χέρια των φθοροποιών δυνάμεων. Τι έκαναν, λοιπόν, αυτοί οι χλευαστές του Ελισαίου; Κορόιδεψαν τον φορέα του Αγίου Πνεύματος, ουσιαστικά. Ο Θεός ήρε το δώρο της προστασίας Του από κάποιους που δεν το άξιζαν (και δεν το άξιζαν, επειδή ειρωνεύτηκαν αυτόν δια του οποίου μιλά ο Θεός). Δικό του δώρο είναι, άλλωστε, το οποίο δίνει σ’ εκείνους που τον εκτιμούν και το παίρνει από εκείνους που αμετάκλητα κι οριστικά τον απορρίπτουν. Ούτε να τους σκοτώσει ζήτησε από το Θεό ο Ελισαίος ούτε διέταξε την αρκούδα να τους φάει. Οι ίδιοι, ουσιαστικά, καταράστηκαν τον εαυτό τους, ειρωνευόμενοι το Θεό κι έτσι διακόπτοντας τη σχέση τους μαζί του. Άλλωστε ο Θεός είχε προειδοποιήσει τον καθένα, ακόμη και τους Ισραηλίτες.

 Τι γελοίο να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα !!!

Κάποιος άλλος μου έγραψε πως : ο θεός  στην ανθρώπινη αγανάκτηση του προφήτη Ελισαίου κλίνει «ους ευήκοον» δηλώνοντας ΠΑΡΟΝ και πατάσσοντας την ασέβεια των μειρακίων, την οποία και θεωρεί εξίσου προσβολή στο Πρόσωπό Του.

Δεν είναι δυνατόν είπα !!! Δεν πιστεύω στα μάτια μου! Των μειρακίων ; Ντρεπόταν να γράψει των παιδιών !
Άκουσον άκουσον, επειδή τα παιδιά τον είπαν "φαλακρό" επικαλέσθηκε τον ύψιστο να τα τιμωρήσει !!! Και ω ,θεία δίκη ...εισακούσθηκε, και ω θεία δίκη ,επιλήφθηκε ο ύψιστος ,και ω θεία δίκη ,τιμώρησε ο ύψιστος τα παιδιά για το "θανάσιμο" αμάρτημα τους ,κόβοντας το νήμα της ζωής τους ... ο ύψιστος ...

Τα πιστεύεις αυτά που λες, του είπα ,  ή φοβάσαι την οργή του υψίστου ,διδαχθείς από το περιστατικό αυτό ! Ήθελα να΄ξερα επίσης ,όταν τα "θηρία" κατασπάραξαν τα παιδιά ,ο Ελισαίος ... χαιρότανε ; Αυτόν τον άνθρωπο τον κάνατε "άγιο" ,με εκκλησία στο όνομα του και του απονέμεται τιμές και τον γιορτάζετε καθε 14 Ιουνη . ΕΥΓΕ !

Και λίγο ιστορία : Όταν γεννήθηκε ο "άγιος" αυτός (συμφωνα με το συναξαρι του) ενας ιερεας ειπε "Σήμερα γεννήθηκε προφήτης στην Ιερουσαλήμ,που θα συντρίψει τα γλυπτά και τα χωνευτά αγάλματα της ειδωλολατρείας .
Και τα καταφέρανε !!! 

ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ !



===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

46 εκατομμύρια στην Αμερική είναι κάτω από το όριο της φτώχειας

| 1 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


To πρακτορείο Reuters αναφέρει πως το 2010 οι πάμφτωχοι  στην πρώτη σε μέγεθος και μακράν πρώτη σε χρέος οικονομία στον πλανήτη έφτασαν τα 46 εκατομμύρια. 

Aριθμός ρεκόρ και κατά 0,8% αυξημένος σε σχέση με το 2009, που ήταν "μόλις" 43,6 εκατομμύρια. Επίσης πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από το 1959 που άρχισαν να δημοσιοποιούνται μελέτες για τα ποσοστά φτώχειας...


Αλλά και οι εργαζόμενοι αμερικάνοι είχαν θέμα. Η δική μας πρωτοκλασάτη δημοσιογράφος Έλλη-είμαι-απαστράπτουσα-Στάη αναγκάστηκε, όπως δήλωσε, να πάψει να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του σοφέρ της και να αρχίσει ξανά να οδηγάει η ίδια, με κίνδυνο να γδάρει ανά πάσα στιγμή τα Μανόλο Μπλανκ της με τα πεντάλ. Έτσι και ο μέσος ετήσιος μισθός των αμερικάνων έπεσε στα 49,445 $, μειωμένος κατά 2,3% σε σχέση με το 2009. Έτσι είναι, όλοι χρειάζεται να κάνουμε θυσίες, όπως μας είπε χτες και ο πρωθυπουργός μας : άλλος χάνει τον σοφέρ του, άλλος τα Prada του, και άλλος κόβει εντελώς το κρέας γιατί δεν έχει λεφτά να το αγοράσει. Έκαστος στο είδος και στην κλάση του.

Τα νούμερα του Reuters προχωράνε μετά σε ασφαλιστικές καλύψεις. 50 εκατομμύρια αμερικάνοι, ήτοι κάπου το 1/6 όλου του πληθυμού των ΗΠΑ δεν έχουν κανενός είδους ασφάλιση, αριθμός επίσης ρεκόρ. Τέλος η επίσημη, δηλ. η λογιστικά μαγειρεμένη, ανεργία του ενεργού οικονομικά στις ΗΠΑ φλερτάρει μονίμως με το 10%. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, τον οποίο μόλις συνειδητοποίησα πως κανείς δεν λέει πλαντητάρχη όπως τον κατά γενική ομολογία.."περιορισμένης ευθύνης" George W. Bush, σκοπεύει να χτυπήσει την ανεργία με ένα γενναίο πακέτο 450 δις $, που οι Ρεπουμπλικάνοι του έβγαλαν το λάδι όλο το καλοκαίρι για να το δεχτούν. 

Είδατε που δεν έχουμε μόνο εμείς θέμα; Οι ΗΠΑ έχουν στηριχτεί για να μην καταρρεύσουν εδώ και πάνω από μισό αιώνα αποκλειστικά στην θηριώδη πολεμική τους μηχανή. Με το μέγεθος και τον τρόπο που διαχειρίζονται την οικονομία τους (ο αέρας, του άερα, τον αέρα...) αν είχαν αμυντική πολιτική τύπου Ελβετίας δεν θα είχαν πιθανότατα βγάλει ούτε την δεκαετία του '50.
Εμείς όμως που έχουμε αφήσει κατά πολύ πίσω αυτά τα μεγαλεία αναγκαστικά κάνουμε τουμπεκί. 
Ως πότε;

πηγή
Το είδα στους ΚΟΡΙΟΥΣ
===============================================
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .

Η ανθρωπότητα και ο χρόνος δεν ξεχνούν

| 0 αναγνώστες άφησαν σχόλιο


ΑΟΖ, Γενοκτονία και Θεωρία Παιγνίων

 Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα θέματα της ΑΟΖ και της Γενοκτονίας μπορούν να συσχετίζονται. Κι όμως η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Ένα αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουμε αυτό το γεγονός είναι να το εντάξουμε στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων. Σε αυτό, οι παίκτες έχουν αρχικά συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν ως υπόβαθρο, αλλά και στρατηγικές συμπεριφοράς μέσα στο πεδίο δράσης. Καθώς η ΑΟΖ δρα ως καταλυτικό στοιχείο, προκαλεί αναμενόμενες αντιδράσεις. Ο καθορισμός της γεώτρησης στην περιοχή, όπου συνορεύουν οι ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ μετά από την διακρατική συμφωνία, αποτελεί αλλαγή φάσης του παιγνίου. Αυτό δεν είναι πια δυνητικό, διότι η γεώτρηση είναι μία υλοποίηση. Όσο ήταν δυνητικό το παίγνιο, ο κάθε παίκτης μπορούσε να θεωρήσει ότι υπάρχει ή όχι, ανάλογα με τη θέλησή του. Τώρα αυτό δεν ισχύει πια. Επιπλέον, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι παρά κινήσεις απόγνωσης, προκαλούν αναπόφευκτα αντιδράσεις από τους άλλους παίκτες. Το Ισραήλ έχει υποστεί μία γενοκτονία. Η Ελλάδα έχει υποστεί μία γενοκτονία. Και η Κύπρος ένα έγκλημα πολέμου. Αυτές οι περιοχές δεν είναι τυχαίες και αποτελούν διαχρονικά μία συνέχεια. Μία από τις καλύτερες αποδείξεις είναι οι Ιππότες της Μάλτας, οι οποίοι είναι οι διάδοχοι των Ιπποτών των Ιεροσολύμων, της Κύπρου και της Ρόδου. Έχει ενδιαφέρον ν' αντιληφθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ καλύπτει μέσω των διακρατικών συμφωνιών, αλλά και του ευρωπαϊκού πλαισίου την ίδια τοπολογική συνεκτικότητα. Έχουμε λοιπόν ένα τοποστρατηγικό πεδίο δράσης, στο οποίο ιστορικά ανήκε κι η Αρμενία, η οποία έχει υποστεί κι αυτή μία γενοκτονία. Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η αναφορά σε αυτή, αλλά και στα κατεχόμενα της Κύπρου διώκεται ποινικά στην Τουρκία, διότι υπάρχει άρθρο που την απαγορεύει στον Ποινικό της Κώδικα. Όταν εξετάζουμε ολικά αυτό το πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε ότι η κίνηση του Ισραήλ ως αντίποινα στις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, που αφορά την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων μέσω του lobby τους, όχι μόνο δεν είναι εκτός πλαισίου, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά είναι ορθολογική μέσα στη θεωρία παιγνίων. Δεν είναι λοιπόν μία κίνηση αντιπερισπασμού, όπως μπορεί να χαρακτηρισθεί επιφανειακά. Το πλαίσιο της ΑΟΖ με τα 200 Ναυτικά Μίλια επιτρέπει μία συνοχή την οποία δεν υποστήριζαν τα χωρικά ύδατα με τα 12 Ναυτικά Μίλια. Είναι ελάχιστοι αυτοί που αντιλήφθηκαν αυτές τις επιπτώσεις, οι οποίες είναι ριζοσπαστικές και θεμελιακές. Αφού προσπαθεί η Τουρκία να αποφύγει τις αναγνωρίσεις των γενοκτονιών που έχει πράξει, δυσκολεύεται να δράσει ανεξάρτητα και ποντάρει στις υποχωρήσεις των άλλων παικτών. Αυτό προσπάθησε με την υπόθεση του Αρτσάχ στη γη, αυτό προσπαθεί με την ΑΟΖ στη θάλασσα. Αλλά η ανθρωπότητα και ο χρόνος δεν ξεχνούν.

Ν. Λυγερός
=============================================== 
Σημείωση ιστολογίου : Μπορείτε ελεύθερα να αναδημοσιεύσετε όποιο κείμενο θέλετε . Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την αναδημοσίευση κειμένων του ιστολογίου ***ΜΑΚΕΔΩΝ*** , είναι η σαφής αναφορά σ΄αυτό μ΄ενεργό λινκ .